Ефективни тайни за справяне със страх от летене

Страхът от летене със самолет е често срещан и донякъде нормален, но не му се поддавайте
Ефективни тайни за справяне със страх от летене

Има обаче и хора, които обожават да пътуват, но това им носи твърде много стрес. Страхът от летене със самолет е често срещан и донякъде нормален, но в никакъв случай не бива да ви пречи да посещавате нови места и да опознавате света. 

Кратък списък с ефективни тактики за справяте със страх от летене или безпокойство при полет:

Внимателно избирайте часовете на полетите 

Полетите, които са много рано сутринта или в късните часове, обикновено са доста по-евтини, но това вероятно ще ви причини повече безпокойство. Същото важи за полетите с прекачване. Когато между двата полета има по-малко време, билетите са по-достъпни, но в такъв случай ще се притеснявате дали ще хванете следващия полет. Ако така или иначе се страхувате от пътуването със самолет, добре е да избирате полети в нормални часове и да си оставяте достатъчно време между полетите. По този начин ще си спестите поне част от стреса. 

Създайте си ритуал преди полет

Добре е да си създадете навик или ритуал, който да изпълнявате преди всеки полет. Може да бъде всичко - дрехите, които носите, времето, в което пристигате на летището, абсолютно всичко. Рутината и повтарящите се действия носят увереност и действат успокояващо. Може в началото да ви е малко странно, но след време ще усетите, че се чувствате много по-спокойни, когато сте направили своите малки ритуали преди да се качите в самолета.

Разсейвайте се с нещо, за да не мислите за самия полет

За повечето хора излитането и кацането са най-стресирашите моменти. Можете да правите нещо, което ви разсейва в тези моменти, за да не мислите за факта, че самолета излита или каца. Това може да бъде музика, четене на книга, гледане на някой филм, медитация и какво ли още не. Просто нещо, което да отвлича мислите ви далече от потенциалната опасност. Добре е да си напомняте също, че в този момент в небето има още хиляди самолети и милиони хора, както и че летенето със самолет е нещо съвсем нормално. 

Създайте си плейлист за пътуване или играйте игри на телефона си

Едно от най-ефективните неща за повдигане на настроението е слушането на музика или гейминга. Направете си плейлист с любимите си песни или заредете ангажираяа игра, които ви карат да се усмихвате и да се чувствате добре. Това ще ви разсейва по време на пътуването и ще прогоните лошите сценарии от главата си. 

Бъдете организирани

Има хора, които летят по няколко пъти седмично, по работа, а има и такива, които летят веднъж годишно, за почивка. Честото качване на самолет води до свикване с всички проверки, документи и всичко случващо се. Хората, които пътуват рядко обаче изпитват безпокойство и заради тези неща. За да избегнете поне този стрес, трябва да бъдете добре организирани. Подгответе паспорти, резервации и всички необходими документи предварително и опитайте да не се тревожите за това, когато пристигнете на летището. 

Вероятно сте запознати, че въздушният транспорт е най-безопасен. Когато усетите, че страховете Ви обвземат, започнете да си напомняте, че всъщност шансът да пострадате в автомобилна катастрофа или да бъдете ударени от мълния примерно е в пъти по-голям.