Наше червено вино получи престижната титла International Revelation Red Wine 2023 на Mondial de Bruxelles

Най-доброто червено вино в света е Vineyards Selection Тенево на „Вила Ямбол“
Наше червено вино получи престижната титла International Revelation Red Wine 2023 на Mondial de Bruxelles
Източник: „Вила Ямбол“

Най-доброто червено вино в света е българско. Това е Vineyards Selection, произведено от микрорайон Тенево от екипа на „Вила Ямбол“. За първи път родно вино получава най-престижната награда в света на виното - титлата Revelation Red Wine, по време на тазгодишното издание на конкурса Mondial du Bruxelles.

В сесията за червени и бели вина участваха над 7500 проби от целия свят. Те се оценяват със сребро, злато и Голям Златен медал се връчва само на 1% от вината. От България три вина заслужиха подобно отличие, сред които и ямболското. От всички оценени така напитки се отсява най-доброто и тази година призът отиде за екипа на Красимир Аврамов от „Вила Ямбол“. Той надделя над 4500 червени вина от целия свят.

Най-високооцененото червено вино в света Vineyards Selection се произвежда от селектирани лозови масиви  в микрорайон Тенево. Направено е от три сорта - Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, реколта 2017. Общо 73 български вина са взели участие в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали - 13 златни, 11 сребърни и три Големи Златни. Това означава почти 37% наградени вина, надминавайки средния успех в състезанието от 25-28%, и подчертава изключителното качество на родните напитки.

По брой медали лидер отново е „Вила Ямбол“ - общо шест за бели и червени вина и други два за розе, чиято част от конкурса се проведе по-рано тази година. Там производителят записа златен медал за розето Kabile и Vineyards Selection. Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро спечели Vineyards Selection Трояново Карагеоргиево от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Пътуващият Mondial de Bruxelles всяка година се провежда на различно място. Тази година дегустатори и световни винени експерти от 45 държави се събраха в Пореч, Хърватия, в средата на май. 

Серията Vineyards Selection включва три червени, едно бяло, едно розе и две естествено пенливи вина, направени по класическа технология. Те могат да се открият в подбран брой ресторанти в София и големите градове.