Какво трябва да знаем за златото

Златото и скъпоценните камъни са и едни от най-добрите инвестиции, които можете да направите.
Какво трябва да знаем за златото
/ Източник: Аристо Бижутерия

Всички знаем, че освен перфектно допълнение към всеки тоалет и за всеки повод, златото и скъпоценните камъни са и едни от най-добрите инвестиции, които можете да направите. За да вземете информирано решение при избора на бижу в бъдеще, ще ви отговорим на едни от най- често задаваните въпроси в серия от статии.

Какво означава карати?

Каратът при златото е единица чистота - 24-каратовото злато е чисто злато, без примеси. Обикновено златото се смесва с метали като мед или сребро, за да придобие нужната плътност и да могат да се изработват бижута от него (защото чистото злато е твърде меко). Всеки карат обозначава 1/24 от цялото. Така че, например, ако едно бижу е от 18 части злато и 6 части мед, това е 18-каратово злато. В България най- често се използва 14 карата злато, тъй като е лесно за обработка и достъпно като цена за грам.

Защо варира цената за грам злато от различните карати?

Цената на златото се основава на процентното съдържание на злато в съответната сплав. Например, цената за един грам злато 14 карата е по ниска от тази за 18 карата. Това е така, защото при 14 карата, златото представлява 58.33 % от сплавта, а при 18 карата - 75.00 %. Колкото по- голямо е съдържанието на злато в състава, толкова по- висока е цената.

Как се получава бяло и розово злато?

Златото, в естествения си вид е жълто. Белият и розовият цвят се получават, когато се добавят определени сплави към златото. За получаване на определени карати, жълтото злато се смесва с равни части сребро и мед, като се добавя и малко цинк.

Розовото злато, подобно на жълтото, е смес от жълто злато със сребро, мед и цинк. Съотношението обаче се променя - в състава има повече мед и по-малко сребро, което води до по-топъл оттенък.

Бялото злато е сплав на жълто златото и някои бели метали като сребро, никел или паладий. Белият цвят се постига чрез внимателен избор на метали в сплавта, които избелват наситеното жълто от чистото злато.

Има ли разлика в цената на бяло и розово злато с тази на жълтото?

Не! Цената за грам жълто, бяло и розово злато е една и съща. Има разлика в изкупната и продажната цена на златото. Тя се променя всеки ден, почти на всеки час. Тук можете да проверите цената за грам злато и сребро.

Продажната цена на грам злато за готово бижу е по-висока, тъй като се начислява и труда на златарите. Изкупната цена на грам за готово бижу остава същата като борсовата, защото изкупените бижута не се препродават, а се претопяват, за да се създадат нови.