Заради нова тенденция в Европа може да настъпи сериозен обрат с пенсиите.

Да не се обвързват увеличенията на пенсиите с увеличенията на заплатите, както е сега, а с инфлацията, която обикновено е по-ниска
Заради нова тенденция в Европа може да настъпи сериозен обрат с пенсиите.
Източник: standartnews.com

Клубът на богатите – Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), към която искаме да се присъединим, изчислява, че възрастта за пенсиониране в държавите членки ще се повиши до средата на 2060 г. средно с две години.

В Холандия, ако хората живеят три години повече, те трябва да работят две години повече и да получават още една година пенсия

Това се посочва в анализ на Дрезденския клон на институт, който показва ползата от обвързването на възрастта за пенсиониране с нарастващата продължителност на живота.

Някои от нашите съседни държави вече са решили да направят това, като Холандия, Швеция и Финландия“, казва експертът по пенсионните въпроси Йоахим Рагниц. Това би означавало, че съотношението на пенсионерите към работещото население ще остане стабилно на около 40 процента след 2040 г., вместо да се повиши до почти 50 процента, както се прогнозира в момента.

Също така би било добре да се обмисли вече да не се обвързват увеличенията на пенсиите с увеличенията на заплатите, както беше досега, а с инфлацията, която обикновено е по-ниска. Това би забавило нарастването на разходите за пенсии.