В МБАЛ "Света Анна - Варна" спасиха крака на 35-годишен мъж

Операцията бе извършена от екип на Клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ "Света Анна - Ваарна" и проф. Любен Стоков
В МБАЛ "Света Анна - Варна" спасиха крака на 35-годишен мъж
МБАЛ "Света Анна - Варна"

Тридесет и пет годишен пациент с тумор в бедрена кост получи шанс за пълноценен живот след тежка и сложна оперативна интервенция, извършена в Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света Анна – Варна“.

Младият мъж е лекуван от онкологичното си заболяване в Турция. Там е диагностициран с миеломна болест, установен е туморният процес в областта на лявото бедро и „наличие на метастатична киста“. 

По време на ски ваканцията на семейството в началото на февруари, в курорта Пампорово, мъжът прави патологична фрактура в областта на лявото бедро и е докаран във варненската МБАЛ „Света Анна – Варна“. Медиците в Клиниката по ортопедия и травматология установяват нивото на увредата и тумора, ангажирал и меките тъкани. Със съгласието на пациента планират операция.

„Наложи се да отстраним около 17 сантиметра от горния край на бедрото и костна лезия, както и да подменим тазобедрената става. При максимално щадене и отпрепариране на засегнатите от тумора меки тъкани, поставихме на пациента реконструктивна мегапротеза, която ще му позволи да живее пълноценно след възстановителния период“, обясни след интервенцията доц. Мартин Бърнев – който оперира рамо до рамо с проф. Любен Стоков и началника на клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ „Света Анна – Варна“ доц. Пламен Минчев.

„След ден-два пациентът ще бъде изправен за раздвижване, а след 35-40 дни ще може
да се движи с пълно натоварване“, обясни след операцията проф. Стоков.

„Това е третата туморна и втората мегапротеза, които са слагани във Варна и всички са в
нашата болница, коментира доц. Пламен Минчев.

Цените на мегапротеза у нас варират в широкия диапазон между 18 и 30 000 лв., от
които здравната каса поема около 2000 лв.