Riyadh Air - Нова саудитска национална авиокомпания

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман обяви създаването на нова национална авиокомпания с името Рияд Еър
Riyadh Air - Нова саудитска национална авиокомпания
Източник: Riyadh Air

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман обяви създаването на нова национална авиокомпания с името Riyadh Air (Рияд Еър), която е пълна собственост на Публичния инвестиционен фонд, съобщава саудитската информационна агенция.

Новият превозвач ще има задачата да отвори столицата Рияд, като портал към света и глобална дестинация за търговия, транспорт и туризъм.

Авиокомпанията ще е базирана в столицата Рияд, откъдето се очаква да допринесе за увеличаване на не-петролния брутен вътрешен продукт на страната с поне 20 милиарда долара, като открие около 200 хиляди директни и индиректни работни места.

Създаването на превозвача е част от плановете на фонда за развитие на страната, като ключова транспортна точка на глобалната карта, заедно с изграждането на новото международно летище Крал Салман. Авиокомпанията е част от „огромен пакет от проекти“, който трябва да консолидира позицията на страната, като международен авиационен хъб и глобален логистичен център.

Новата авиокомпания е избрала за флота си самолетите Боинг 787-9, като вече е направена поръчка за 33 самолета от типа, заедно с 39 опции. Местните медии съобщават и за постигнат Меморандум за разбирателство с Еърбъс за поръчка на до 40 броя и от техните А350-1000.