Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят.

България е на трето място след Гърция и Италия по брой младежи, които са издържани от родителите си до 35-годишна възраст.
Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят.
Източник: БТА

Почти всеки пети младеж подпира дивана. Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Емил Мингов на

кръгла маса в София на тема: Работа за младите, младите на работа

, цитиран от БТА.

Социологическо проучване нарежда България на трето място след Гърция и Италия по брой младежи, които са издържани от родителите си до 35-годишна възраст. Трудно е да се разбере защо те не искат да работят и да учат.

Имаме феномен – намаляваща безработица и огромно търсене на работна ръка

, коментира заместник-министърът.

Мингов призна, че част от неактивните младежи са в уязвимо положение, включително от ромската общност, но друга част не желаят да работят.

Управляващите разработват модел на центрове в самите ромски общности. Предвижда се самите роми да говорят с младежите и да разберат какво може да ги активира. Има воля да се промени модела, при който те работят нерегламентирано и взимат социални помощи.

В регистрите на бюрата по труда ежемесечно има около 16-17 хиляди безработни младежи, които очакват подкрепа за включване в обучение и заетост. Средният престой на младите хора в бюрата по труда е 3,2 месеца и е по-кратък в сравнение с другите възрастови групи, отбеляза той.

По думите на зам.-министър Мингов през 2022 г. са успели да намерят работа на почти 20 хиляди младежи на първичния пазар на труда и почти 10 хиляди младежи са включени в програми за заетост, финасирани от държавния бюджет.