Министерството на финансите ще предложи 9% ДДС за туроператори и хотели и за 2024 г.

В момента големите чужди туроператори и хотелиерите договарят цените за сезон 2024 г. по Българското Черноморие.
Министерството на финансите ще предложи 9% ДДС за туроператори и хотели и за 2024 г.
Източник: TravelNews

Министерството на финансите ще предложи да се запази ниският ДДС от 9% за туроператори и хотели и през 2024 г. Рамката ще залегне в подготовката на държавния бюджет за следващата година. По този начин ще продължава да бъде стимулиран туризмът, който пострада от пандемията и от войната в Украйна, обясниха от Министерството на туризма. Големите чужди туроператори поискаха наскоро запазване на ставката от 9% на ДДС за туризма в бюджета за 2024 г. по време на среща с министъра на туризма Зарица Динкова.  

В момента големите чужди туроператори и хотелиерите договарят цените за сезон 2024 г. по Българското Черноморие. Същото се отнася и за зимния сезон 2023/2024 г.

За нас е важно да има хоризонт за една година напред с цел предвидимост. В момента не е добре да се вдига ДДС за туроператори и хотели, защото България не се е възстановила като туристическа дестинация и е най-засегнатата от войната в Украйна

, заяви Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите и управител на "МТС България“, която компания представлява британския туроператор Jet2holidays и германския FTI у нас.

Ресторантьорският бранш също отдавна настоява за запазване на 9% и за отделянето на бакшиша от облагане при плащане с карта. Според Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, секторът все още не се е възстановил напълно от пандемията и липсата на кадри. Причина за това стана становището на сдруженията, че ще съдят клиента на заведението, който си позволи да повдигне въпроса за спорната търговска практика с високата сметка за телешки стек. Динкова реагира, че не би могла да защити удължаването на намалената ДДС-ставка от 9% за бранша, когато има подобно отношение към клиентите. След нейния коментар, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на новия министър.