Гърция въведе е-система за контрол и проследяване на лекарствата

Тази система получава информация в реално време за складовите наличности.
Гърция въведе е-система за контрол и проследяване на лекарствата
Източник: БНР

Здравното министерство в Атина въведе електронна система, за да контролира движението на лекарства и техния недостиг. Специална комисия реагира незабавно и осигурява необходимите медикаменти, които липсват на пазара.

За да се справи с недостига на лекарства е въведена електронна система за контрол на движението на лекарствените препарати, съобщават от Министерството на здравеопазването, цитирани от БНР.

Аптеки Равиа Варна

Тази система получава информация в реално време за складовите наличности.

Проучват се всички действащи критерии на пазара на лекарствата, като действащи епидемии, пазарни данни за изписаните от лекарите лекарства и закупените без лекарско предписание. Специална комисия към здравното министерство разглежда ежедневно движение и наличност на лекарства и реагира незабавно при риск от недостиг, уточняват специалистите.

Същевременно новата система подава информация към потребителите къде могат да намерят търсеното от тях лекарство и на каква цена.

Лекарства не достигат до аптеките, защото печалбата при реекспорт може да е 400%

Система за мониторинг на движението на лекарствата е въведена в отговор на много оплаквания от граждани и фармацевти за липса на необходими лекарства.