Глобите за изтекли винетки ще се плащат електронно

Работи се и по автоматизиране на системата за връчване на глобите от КАТ.
Глобите за изтекли винетки ще се плащат електронно
Източник: МЕУ

Министерството на електронното управление обмисля глобите за изтекли винетки, както и санкциите, които са на база на снимките от БГ ТОЛ, да бъдат плащани електронно. Това каза за БНР заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров. Засега няма крайни срокове за идеята, но заместник-министърът казва:

Освен глобите от КАТ да видим такива глоби от БГ ТОЛ. При БГ ТОЛ има електронни винетки, фишове, които са на база на снимки от рамките на БГ ТОЛ. По същия модел да бъдат известявани хората, които не са платили винетката.

Работи се и по автоматизиране на системата за връчване на глобите от КАТ. Пускането на системата на КАТ за електронно плащане преди седмица е увеличило постъпленията от 45 000 на 80 000 лева дневно.

От декември миналата година до момента събраната през платформата за електронни фишове на Министерството на електронното управление сума доближава 2 милиона лева. 

За купуване на допълнителни камери. По този начин да намалим и травматизма, който е на пътя. Хората, знаейки, че се известяват и имат информация за това, че са нарушили Закона за движение по пътищата, ще са малко по-внимателни.

Това би повишило пътната безопасност, каза още заместник-министър Валентин Мундров.