Банковата система на САЩ остава устойчива след фалита на Silicon Valley Bank

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ е затворила SVB, след като не успя да набере капитал за разрешаване на финансовата си криза.
Банковата система на САЩ остава устойчива след фалита на Silicon Valley Bank
/ Източник: CNBC

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън изрази в петък увереността си в банковите регулатори след фалита на Silicon Valley Bank (SVB).

Йелън се срещна с представители на Федералния резерв, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и Службата за валутен контрол, за да обсъдят положението с SVB, според изявление на Министерството на финансите.

Министър Йелън изразява пълното си доверие в банковите регулатори да предприемат подходящи мерки в отговор и отбеляза, че банковата система остава устойчива, като регулаторите разполагат с ефективни инструменти за справяне с този тип събития

, се посочва в изявлението на американското финансово министерство, предаде Ройтерс.

Междувременно Йелън заяви пред законодателите в Капитолия, че финансово министерство е запознато с последните развития и наблюдава ситуацията, като отбеляза, че е "въпрос на безпокойство", когато банките търпят загуби, визирайки рязкото поевтиняване на акциите от банковия сектор, съобщава CNBC.

Изявленията идват, след като стана известно, че Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) на САЩ е затворила SVB, след като банката не успя да набере капитал за разрешаване на финансовата си криза.