Асансьорите ще бъдат спирани, ако нямат монтиран предпазен щит под кабината.

300 лева за преустройство на асансьора в блока или го спират
Асансьорите ще бъдат спирани, ако нямат монтиран предпазен щит под кабината.

Асансьорите в жилищните сгради ще бъдат спирани, ако нямат монтиран предпазен щит под кабината. Последният срок за това е 31 декември. Така съседите в блокове и кооперации, които не са успели да отговорят на изискването за безопасност, може да се наложи да катерят етажите пеша. Услугата излиза между 150 и 300 лева, в зависимост от фирмата производител. Вече доста домсъвети на сгради са получили следното съобщение:

Във връзка с изискванията на чл. 40 от Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори, срокът за монтиране на предпазен щит под кабината на асансьорите изтича на 31.12.2023 г. След изтичането на посочения срок ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, са длъжни да спрат неговата експлоатация и да уведомят съответния регионален отдел на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ (ГД ИДТН).

От фирмите са определили цена за предпазния щит 300 лева, която според ЗУЕС трябва да се разпредели между съседите според идеалните части, които притежават. В последните месеци обаче се забелязва все по-голяма активност, отбелязват от една от големите фирми за поддръжка на атажна собственост.

От МРРБ публикуваха новите документи за управление на етажната собственост

Според наредбата за безопасност топката е в полето на фирмата, която обслужва технически подемното устройство в блока, тя трябва да монтира предпазния щит. Етажната собственост обаче трябва да я плати. Сумата не е толкова голяма, ако се разпредели между много съседи и трудна са събиране, ако обитаемите апартаменти са малко. Хората обаче може да „хванат и последния влак“, тъй като самата процедура отнема между половин и един час.

Задължението за предпазен щит в асансьорите е от много отдавна. Включено в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори още през 2014 г., като няма никакъв шанс крайният срок да бъде удължен. За тези, които са закъснели, е важно да се знае, че за допускането на този разход от касата на етажната собственост не е нужно да се свиква Общо събрание.

Обикновено за поддръжка на асансьора в жилищната сграда се събира такса от етажната собственост между 60 и 80 лева месечно. За да не попаднете на фирма-менте, първо се прави справка на сайта на ДАМТН, където фигурират лицензираните компании. Те пък се проверят от държавната агенция веднъж годишно дали отговарят на условията.

ВАЖНО!!!

Според експертите в ДАМТН  най-опасно е самоволното излизане на човек при засядане на асансьора. Именно затова се монтира предпазния щит. В случай на засядане, пътникът не трябва да прави никакви опити да напусне кабината. Просто трябва да натисне аварийния бутон за връзка с фирмата, която подържа асансьора. Те са на разположение 24/7 и след като са приели сигнала трябва да дойдат на място до един час, става ясно от разписаните правила. Припомняме, че т.нар. комуникатор бе въведен през 2017 г., а нововъведението се наложи, тъй като на места в асансьорните шахти обхватът на мобилен телефон се губи. Тогава пак повечето асансьори бяха оборудвани в последния момент с връзката.

Припомняме, че монтирането на предпазен щит при обществените асансьори влезе в сила малко по-рано и сега всички са оборудвани.