Американската фирма за криптовалута Circle с над $3 млрд. влог във фалиралата Silicon Valley Bank

Фокусираната върху стартъпи банка SVB Financial Group стана най-голямата банка, фалирала след финансовата криза от 2008 г
Американската фирма за криптовалута Circle с над $3 млрд. влог във фалиралата Silicon Valley Bank
/ Източници: Coindesk § Reuters

Американската фирма за криптовалута Circle има 3,3 милиарда долара, от своите 40 милиарда долара резерви, във фалиралата банка Silicon Valley Bank, съобщи компанията в туит, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, фокусираната върху стартъпи банка SVB Financial Group стана най-голямата банка, фалирала след финансовата криза от 2008 г. в петък, при внезапен колапс, който разтърси световните пазари и блокирани милиарди долари, принадлежащи на компании и инвеститори.

Калифорнийските банкови регулатори затвориха банката и назначиха Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) като синдик за по-късно разпореждане с нейните активи.

Базиран в Санта Клара, кредиторът е класиран като 16-ият по големина в САЩ в края на миналата година с около 209 милиарда долара активи. Специфичните подробности за внезапния колапс на фокусираната върху технологиите банка все още са неясни, но агресивните повишения на лихвените проценти от Фед през последната година, които влошиха финансовите условия в стартъп пространството, в което тя беше силен играч, изглеждат доминираща вероятност за краха, коментираха колеги от Ройтерс.

Търговците все пак са били нащрек тази седмица за признаци на трусове във финансовия сектор и извън него. Базираната в Бостън Circle заяви миналата седмица, че е прехвърлила „малък процент“ от резервните депозити в USDC, държани в Silvergate, към другите си банкови партньори.

В дурго съобщение на Circle се казв, че продължават да работят нормално, докато чакат да видят как синдикът на SVB ще се отрази на неговите вложители.

Междувременно стана ясно, че конкресени са се срещнали с Федералния резерв и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите в петък, за да обсъдят колапса на SVB Financial Group, съобщава Coindesk.

Представителят на Демократическата партия Максин Уотърс е разговарял с представители на двата регулатора и Министерството на финансите, часове след колапса на банката.

Отделно министърът на финансите Джанет Йелън се е срещнала в петък с банковите регулатори относно колапса на SVB, като в същото време заедно с Белият дом изразяват увереност в способността си да отговорят на банковия фалит.