Печалбите на собственика на Facebook Meta надхвърлят очакванията

Компанията заяви, че изкуственият интелект (ИИ) е "довел до добри резултати" в целия ѝ бизнес.
Печалбите на собственика на Facebook Meta надхвърлят очакванията
източник: BBC

Мета, компанията майка на Facebook и Instagram, отчете печалба от 5,7 млрд. долара (4,6 млрд. паунда ) запървото тримесечие на тази година, надминавайки очакванията за период, в който бяха съкратени много работни места. Компанията заяви, че изкуственият интелект (ИИ) е "довел до добри резултати" в целия ѝ бизнес. Общите приходи възлизат на 28,6 млрд. долара, а броят на хората, които посещават Facebook всеки месец, е нараснал до малко под три милиарда.

Нашата общност продължава да се разраства, Освен това ставаме все по-ефективни, за да можем да създаваме по-добри продукти по-бързо и да се поставим в по-силна позиция за реализиране на дългосрочната ни визия.

, заяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг. 

Вече не изоставаме в изграждането на ИИ

Meta вижда "възможност да запознае милиарди хора с изкуствения интелект по начини, които ще бъдат полезни и значими", заяви Марк Зукърбърг пред инвеститорите. Макар и с малко подробности, той каза, че Meta "проучва чат преживявания в WhatsApp и Messenger, инструменти за визуално създаване на публикации във Facebook и Instagram и реклами, а с течение на времето и видео и мултимодални преживявания".

Компанията възнамерява да комерсиализира своя частен генеративен изкуствен интелект, като се присъедини към Google в търсенето на практически приложения на технологията - защото в индустрията се шуми около нейните възможности.
През 2013 г. Мета създаде лабораторията за изследване на изкуствения интелект на Facebook, но все още не е направила големи пробиви в тази област, както направиха някои други големи технологични компании, например Microsoft.

Но г-н Зукърбърг настоя, че Meta "вече не изостава в изграждането на нашата инфраструктура за изкуствен интелект" и заяви, че продуктите на Meta с генеративен изкуствен интелект, които могат незабавно да създават изречения и графики, ще бъдат пуснати през следващите месеци.

Той добави, че този ход няма да бъде за сметка на метавселената - проекта за виртуална реалност на Meta.
Подразделението Reality Labs на Meta отчете нетна загуба от 4 млрд. долара през последното тримесечие и компанията заяви, че очаква "оперативните загуби да се увеличат на годишна база през 2023 г.".

Въпреки това г-н Зукърбърг заяви, че "развилият се наратив, че Meta се отдалечава от метавселената", "не е точен", като добави, че все още планира да разкрие следващата слушалка Quest VR по-късно тази година.

Намаляването на разходите се отплаща

Положителните финансови данни съвпадат с период, в който Meta съкращава работни места и проекти. Целта е 2023 г. да се превърне в "година на ефективността", каза г-н Зукърбърг.
Meta е най-агресивната голяма технологична компания в САЩ, когато става въпрос за съкращения, като само за няколко месеца съкрати почти една четвърт от глобалната си работна сила, т.е. повече от 20 000 работни места.

Годината на ефективността започва по-силно от очакваното за Мета, в тази икономическа среда - и след катастрофата през 2022 г. - 3% годишен ръст на приходите е постижение

, казва главният анализатор на Insider Intelligence Дебра Ахо Уилямсън.


Г-н Зукърбърг нарече 2022 г. "унизителен сигнал за събуждане" и заяви, че би било разумно "да се подготвим за възможността тази нова икономическа реалност да продължи много години".

Бен Барингер от фирмата за управление на инвестиции Quilter Cheviot заяви:

Трябва да свалим шапка пред Марк Зукърбърг и Мета, като се има предвид трансформацията на бизнеса през последните шест месеца.
"Годината на ефективност", за която Зукърбърг обича да говори, дава резултати. Тези резултати силно надминават очакванията и предвид подобряващия се макрофон Мета би трябвало да продължи да се възстановява добре.