Печалбите на собственика на Facebook Meta надхвърлят очакванията

Компанията заяви, че изкуственият интелект (ИИ) е "довел до добри резултати" в целия ѝ бизнес.
Печалбите на собственика на Facebook Meta надхвърлят очакванията
източник: BBC

Мета, компанията майка на Facebook и Instagram, отчете печалба от 5,7 млрд. долара (4,6 млрд. паунда ) запървото тримесечие на тази година, надминавайки очакванията за период, в който бяха съкратени много работни места. Компанията заяви, че изкуственият интелект (ИИ) е "довел до добри резултати" в целия ѝ бизнес. Общите приходи възлизат на 28,6 млрд. долара, а броят на хората, които посещават Facebook всеки месец, е нараснал до малко под три милиарда.

Нашата общност продължава да се разраства, Освен това ставаме все по-ефективни, за да можем да създаваме по-добри продукти по-бързо и да се поставим в по-силна позиция за реализиране на дългосрочната ни визия.

, заяви главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг. 

Вече не изоставаме в изграждането на ИИ

Meta вижда "възможност да запознае милиарди хора с изкуствения интелект по начини, които ще бъдат полезни и значими", заяви Марк Зукърбърг пред инвеститорите. Макар и с малко подробности, той каза, че Meta "проучва чат преживявания в WhatsApp и Messenger, инструменти за визуално създаване на публикации във Facebook и Instagram и реклами, а с течение на времето и видео и мултимодални преживявания".

Компанията възнамерява да комерсиализира своя частен генеративен изкуствен интелект, като се присъедини към Google в търсенето на практически приложения на технологията - защото в индустрията се шуми около нейните възможности.През 2013 г. Мета създаде лабораторията за изследване на изкуствения интелект на Facebook, но все още не е направила големи пробиви в тази област, както направиха някои други големи технологични компании, например Microsoft.

Но г-н Зукърбърг настоя, че Meta "вече не изостава в изграждането на нашата инфраструктура за изкуствен интелект" и заяви, че продуктите на Meta с генеративен изкуствен интелект, които могат незабавно да създават изречения и графики, ще бъдат пуснати през следващите месеци.

Той добави, че този ход няма да бъде за сметка на метавселената - проекта за виртуална реалност на Meta.Подразделението Reality Labs на Meta отчете нетна загуба от 4 млрд. долара през последното тримесечие и компанията заяви, че очаква "оперативните загуби да се увеличат на годишна база през 2023 г.".

Въпреки това г-н Зукърбърг заяви, че "развилият се наратив, че Meta се отдалечава от метавселената", "не е точен", като добави, че все още планира да разкрие следващата слушалка Quest VR по-късно тази година.

Намаляването на разходите се отплаща

Положителните финансови данни съвпадат с период, в който Meta съкращава работни места и проекти. Целта е 2023 г. да се превърне в "година на ефективността", каза г-н Зукърбърг.Meta е най-агресивната голяма технологична компания в САЩ, когато става въпрос за съкращения, като само за няколко месеца съкрати почти една четвърт от глобалната си работна сила, т.е. повече от 20 000 работни места.Годината на ефективността започва по-силно от очакваното за Мета, в тази икономическа среда - и след катастрофата през 2022 г. - 3% годишен ръст на приходите е постижение

, казва главният анализатор на Insider Intelligence Дебра Ахо Уилямсън.

Г-н Зукърбърг нарече 2022 г. "унизителен сигнал за събуждане" и заяви, че би било разумно "да се подготвим за възможността тази нова икономическа реалност да продължи много години".

Бен Барингер от фирмата за управление на инвестиции Quilter Cheviot заяви:

Трябва да свалим шапка пред Марк Зукърбърг и Мета, като се има предвид трансформацията на бизнеса през последните шест месеца."Годината на ефективност", за която Зукърбърг обича да говори, дава резултати. Тези резултати силно надминават очакванията и предвид подобряващия се макрофон Мета би трябвало да продължи да се възстановява добре.