Ще въведат ли забрана за неплатените стажове?

Европейският парламент (ЕП) от дълго време приканва Европейската комисия (ЕК) и държавите членки да прекратят практиките с неплатените стажове.
Ще въведат ли забрана за неплатените стажове?
Източник: БНР

Ще се забранят ли неплатените стажове? За младите хора стажовете са безценна възможност да навлязат във сферата в която искат да се развиват. Има редица фактори, които придават смисъл на стажуването  и един от тях, разбира се, е заплащането.

Междувременно Европейският парламент (ЕП) от дълго време приканва Европейската комисия (ЕК) и държавите членки да прекратят практиките с неплатените стажове. Той гласува с голямо мнозинство за забрана на неплатените стажове, в този смисъл, сега ЕК трябва да направи стъпка към законодателство.

Националният младежки форум отделя специално внимание на темата, която между другото ще бъде акцент в събитие, което ще се проведе през септември т.г.

Най-често срещаните проблеми при нас са свързани със заплащането и леката злоупотреба от страна на работодателите, тъй като в мотивацията си младежите да придобият най-вече знания и практически умения, които да им дадат старт в кариерата, често се случва да бъдат експлоатирани, използвани за най-различни неща, извън обхвата на стажа, който са започнали – без да получават никакво възнаграждение за това.

Забелязваме във все повече компании точно обратното – те налагат една добра практика и опит, който внасят от чужбина. Това са български компании, но и не само. Те имат такива стажантски програми, които са платени и които осигуряват това, което всеки трябва да получи – било то студент, било то вече завършил младеж

, разказа повече пред БНР Любомир Дренски – член на УС на НМФ и уточни, че това важи за част от работодателите.

Има сфери, в които тези добри практики преобладават. Една от тях е правото, тъй като там има голям наплив, както на завършили юристи, така и на хора, които практикуват.

Друга сфера е туризмът – там, където е концентрирана голяма част от сивата икономика.

Затова сме насочили нашите усилия не само в конкретни сфери, но като цяло за младежите, затова работим с Европейския младежки форум и Европейската конфедерация на профсъюзите, за да може това гласуване, което мина в ЕП, да бъде първата крачка, към една завършена директива, която се надяваме всички да видим, след ЕК

, подчерта Любомир Дренски.

По последни данни младежката безработица в Европа е около 15%, Но този процент на база цяла Европа наистина е сериозен и заплащането със сигурност има голяма роля в това. 

В последните години със съвместни усилия, както от страна на институциите и работодателите, така и от страна на младежкия сектор като цяло, кариерните сектори в университетите започнаха да работят наистина сериозно.

 – беше категоричен Дренски.