Нови уволнения в Meta на 10 000 служители

Повечето съкращения ще бъдат обявени през април и май, въпреки че в някои случаи процесът ще продължи до края на годината.
Нови уволнения в Meta на 10 000 служители
/ Източник: Reuters

Meta – компанията-майка на Facebook, обяви, че ще съкрати 10 000 работни места тази година, което я прави първата голяма технологична компания, която анонсира втори кръг от масови съкращения, докато индустрията се подготвя за дълбок икономически спад, a aкциите на компанията скочиха с 6% след новината, съобщава Ройтерс.

Широко очакваните съкращения на работни места са част от преструктуриране, което ще накара компанията да отмени плановете за наемане на 5 000 работни места, да закрие проекти с по-нисък приоритет и да „изравни“ слоевете на средното ръководство.

Предстоящото съкращаване на персонал следва първото масово съкращаване през есента, което елиминира повече от 11 000 работни места, или 13% от нейната работна сила по това време. Тези процеси идват след мащабното наемане, което удвои броя на служителите към 2020 г.

В съобщение до персонала главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг казва, цитиран от Ройтерс, че повечето съкращения ще бъдат обявени през април и май, въпреки че в някои случаи процесът ще продължи до края на годината.

През по-голямата част от нашата история виждахме бърз ръст на приходите година след година и имахме ресурсите да инвестираме в много нови продукти. Но миналата година беше пробуждаща“, пише Зукърбърг. „Мисля, че трябва да се подготвим за възможността тази нова икономическа реалност да продължи много години, изтъква основателят на Facebook.

Зукърбърг допълни, че планира още да намали размера на екипа за набиране на персонал, който беше особено силно засегнат при съкращенията през есента. Преструктурирането в технологичната група ще бъде обявено в края на април, а съкращенията на бизнес групите ще дойдат през май.

Първото от тези съкращения изглежда се случи миналата седмица. В петък компанията заяви, че проучва „стратегически алтернативи“ за Kustomer, компания за обслужване на клиенти, която придоби миналата година.

Meta също така разпусна екипа си за експерименти с нови продукти на skunkworks и преназначи лидера и да работи върху продукт за Messenger, според вътрешна информация, видяна от Ройтерс. Този ход може да успокои инвеститорите, които са станали предпазливи от огромните разходи на Зукърбърг, тъй като ръстът на приходите от основните бизнеси на Meta намаля на фона на високата инфлация и отдръпването на дигиталните реклами от бума на електронната търговия по време на пандемията.

Продължаващите съкращения показват „колко отчаяна е компанията да контролира разходите, тъй като приходите й са спаднали на фона на намаляващите маркетингови бюджети. Виртуалната реалност е скъп бизнес, така че докато (Meta) чертае път през несигурен пейзаж, тя трябва да намери ефективност другаде, изтъква анализаторът на Hargreaves Lansdown Сузана Стрийтър.

Зукърбърг обеща да превърне 2023 г. в „Година на ефективността“. По думите му, Meta ще премахне множество нива на управление:

Не очакваме да увеличим броя на служителите толкова бързо, по-разумно е да използваме напълно капацитета на всеки мениджър и да дефрагментираме слоевете колкото е възможно повече, коментира той.

Ройтерс припомня, че ходът на Meta през ноември да намали броя на служителите си с 11 000 отбелязва първите масови съкращения в 18-годишната й история. 

Технологичната индустрия е уволнила близо 290 000 работници от началото на 2022 г., като около 40% от тях през 2023 година, сочи сайтът за проследяване на съкращенията layoffs.fyi, цитиран от Ройтерс.