Microsoft съкращава 1900 служители на Activision Blizzard и Xbox

Президентът на Blizzard Майк Ибара, както и главният дизайнер Алън Адам също напускат Microsoft
Microsoft съкращава 1900 служители на Activision Blizzard и Xbox
Източник: The Verge

Тази седмица Microsoft ще съкрати 1900 служители в Activision Blizzard и Xbox. Въпреки че Microsoft съкращава предимно служители в Activision Blizzard, съкращенията ще засегнат и някои служители на Xbox и ZeniMax.
Съкращенията възлизат на около 8% от общия брой на служителите в подразделението за игри на Microsoft, което наброява общо около 22 000 души. 

"Изминаха малко повече от три месеца, откакто екипите на Activision, Blizzard и King се присъединиха към Microsoft. Докато напредваме през 2024 г., ръководството на Microsoft Gaming и Activision Blizzard се ангажира да съгласува стратегията и плана за изпълнение с устойчива структура на разходите, която ще подкрепя целия ни разрастващ се бизнес. Като част от този процес взехме болезненото решение да намалим броя на служителите си в сферата на хазарта с приблизително 1900 длъжности от общо 22 000 души в екипа ни", заяви изпълнителния директор на Microsoft Gaming Фил Спенсър.

Заедно с уволненията, президентът на Blizzard Майк Ибара както и Алън Адам, главният дизайнер на Blizzard, също напускат компанията.

"Както много от вас знаят, Майк е работил повече от 20 години в Microsoft. Сега, след като доведе докрай придобиването на Blizzard като президент на компанията, той реши да я напусне". "Като един от съоснователите на Blizzard, Алън е оказал широко влияние върху всички игри на Blizzard. Влиянието му ще се усеща още дълги години, както пряко, така и косвено, тъй като Алън планира да продължи да наставлява млади дизайнери в цялата индустрия" се казва във вътрешна бележка на Мат Бути, президент на отдела за игрово съдържание и студия в Microsoft

Microsoft завърши придобиването на Activision Blizzard

Microsoft планира да назначи нов президент на Blizzard през следващата седмица. Уволненията идват в същия месец, в който Riot Games, Google, Discord, Twitch, Unity, eBay и други обявиха съкращения.
През октомври Microsoft завърши придобиването на Activision Blizzard на стойност 68,7 млрд. долара след 20-месечни битки с регулаторните органи в Обединеното кралство и САЩ. Бившият главен изпълнителен директор на Activision Blizzard Боби Котик се оттегли в края на декември, като Microsoft не назначи пряк заместник. Вместо това редица ръководители на Activision Blizzard сега докладват на Мат Бути.

Днешните уволнения се случват само няколко месеца след големи промени в ръководството на Xbox, при които Сара Бонд беше повишена в президент на Xbox, ръководещ всички дейности, свързани с платформата и хардуера на Xbox. Бути също така беше повишена в президент на отдел "Съдържание на игри и студия", който включва надзор над Bethesda, студията ZeniMax и Activision Blizzard.
За последен път Microsoft обяви големи съкращения преди година, които засегнаха 10 000 служители. Следващата седмица производителят на софтуер трябва да представи финансовите си резултати за второто тримесечие на 2024 г., които за първи път ще включват резултатите от влиянието на придобиването на Activision Blizzard.