YouTube вече има повече от 100 милиона абонати на услугата Premium

Броят включва абонатите на YouTube Music и YouTube Premium в над 100 държави.
YouTube вече има повече от 100 милиона абонати на услугата Premium
Източник: The Verge

В четвъртък YouTube достигна важен етап за своите платени музикални и видеоклипове, като премина границата от 100 милиона абонати в световен мащаб. Тази цифра включва пробните абонаменти, така че реалният брой на платените абонати е по-малък. Абонаментните нива на YouTube са основен генератор на приходи за абонаментните услуги на Google, които през 2023 г. ще достигнат  15 млрд. долара приходи (включително YouTube TV и Google One). Изминаха приблизително девет години, откакто YouTube стартира платена абонаментна услуга без реклами; по-късно компанията реши да раздели YouTube Red на YouTube Premium и YouTube Music Premium. 

YouTube Music е музикалната стрийминг услуга на компанията; цената на ниво Premium без реклами е 10,99 долара на месец. YouTube Premium, на цена 13,99 USD на месец, включва Music Premium и освен това премахва рекламите от YouTube, отключва стрийминг с по-високо качество и позволява фоново възпроизвеждане и изтегляне. В данните на компанията за броя на абонатите не се прави разлика между двете нива, поради което е трудно да се каже колко хора всъщност използват YouTube Music в сравнение с други музикални платформи като Apple Music и Spotify и колко от тях плащат допълнително за YouTube Premium.

С общо 100 милиона абонати броят на абонатите на YouTube все още изостава от този на Netflix (260,8 милиона абонати) и Spotify (226 милиона платени абонати). Той е по-скоро сравним с Disney Plus, който миналата година премина границата от 150 милиона платени абонати. Но YouTube Premium всъщност не трябва да се разглежда като конкурент на други премиум стрийминг услуги, особено като се има предвид доста разнообразното му предлагане (видео, създадено от потребителите, телевизия на живо, стрийминг на музика, видео по заявка). Освен това YouTube се отказа от надпреварата в стрийминга и в началото на 2022 г. спря да създава повечето оригинално съдържание.

За тази цел основният източник на приходи на YouTube все още е рекламата, а не абонаментите. Но 100 милиона не са никак малко, а постоянният растеж на YouTube Premium и YouTube Music означава, че те ще играят важна роля в бъдещето на YouTube.