Саудитска Арабия закупи акции в "Nintendo" и увеличи дяловете си в компаниите "EA" и "Take-Two"

След увеличението на акциите на Nintendo, Саудитска Арабия инвестира и в Electronic Arts и Take-Two Interactive.
Саудитска Арабия закупи акции в "Nintendo" и увеличи дяловете си в компаниите "EA" и "Take-Two"

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия(PIF) подсили своята крепост в EA от 5.1% на 5.8%, след като придоби 2 милиона акции в края на 2022 г. След закупуването на почти 3 милиона акции инвестицията на фонда в Take-Two също скочи от 5.3% на 6.8% през 2022 година.

До февруари 2021 г., саудитският PIF вече беше инвестирал приблизително $3.3 милиарда в EA, Take-Two и Activision Blizzard.

Всички тези промени в акциите на компанията дойдоха заедно с новата инвестиция в Nintendo само преди дни. Създателите на Mario продадоха още 1.01% от своята компания на инвестиционния фонд, управляван от министър-председателя и престолонаследника на Саудитска Арабия - Мохамед бин Салман.

Предишни инвестиции привлякоха вниманието на хора по целия свят, тъй като страховете от печеливши взаимоотношения с регион, известен като синоним на нарушения на човешките права, не успяха да отговорят на стандартите на игралната общност.

Преди това PIF разшири обхвата си в електронните спортове при заглавия като League of Legends и CS:GO. Savvy Gaming Group, дъщерно дружество на PIF, придоби ESL за $1 милиард в средата на 2022 година.

ESL притежава огромна част от професионалната сцена по CS:GO, която включва няколко големи турнири през целия състезателен сезон.

Инвестицията на PIF в игрите и електронните спортове може да се разглежда като печелившо начинание, но там законите, свързани с хомосексуалността, са доста обезпокоителни. Наказанията, както знаем, варират от бичуване до смъртна присъда.

Ще трябва да се подготвим тези инвестиции да продължат, тъй като потокът от безкрайни пари на Саудитска Арабия явно вече навлиза и в тази индустрия с бързи темпове!