Стартъпите, що е то?

Мисията на евродепутата Цветелина Пенкова в Брюксел
Стартъпите, що е то?
Източник: БНР

"Образованието никога не се е разглеждало като обща европейска политика, защото образователните системи във всяка страна член на ЕС са различни, но в момента се усеща сериозен недостиг на квалифицирани кадри за определени професии".

Това сподели пред проекта на БНР "Европа – ново поколение" Цветелина Пенкова, член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

 

Тя обясни, че наскоро Европарламентът е завършил ключово законодателство за реиндустриализацията на Европа, като целта на тези промени е да се създадат условия, така че в ЕС да се върнат ключови производства, които по една или друга причина са били изнесени в азиатските страни.

Пенкова е и една от малкото, които е инициирала европейско законодателство за стартъпите, защото се оказало, че в Брюксел дори няма дефиниция на понятието, а бизнесът в страните членки бурно се развива.

А стартъп е проект, който е базиран на нова технология, на иновация, и обикновено трябва да има добавена стойност за социално-икономическа дейност. Знам как мислят инвеститорите, за да вложат те частен капитал в даден проект и да му дадат шанс да се развива, на тях им трябва ясна регулаторна рамка

, поясни тя защо е предприела инициативата си.