Старт на дело за 13 млрд. паунда срещу Google на острова

Делото е съсредоточено върху т.нар. рекламни технологии - системата, която решава кои онлайн реклами да се виждат и колко да струват.
Старт на дело за 13 млрд. паунда срещу Google на острова

Апелативният трибунал по конкуренцията на Великобритания постанови, че може да се пристъпи към съдебен процес по иск срещу Google за предполагаема антиконкуренция в областта на цифровата реклама на стойност 13 милиарда лири.

Искът на стойност 13,6 млрд. паунда (17,4 млрд. долара), предявен от Ad Tech Collective Action LLP, обвинява американския технологичен гигант в злоупотреба с господстващото си положение и причиняване на значителни загуби на онлайн издателите в Обединеното кралство.

Делото е съсредоточено върху т.нар. рекламни технологии - системата, която решава кои онлайн реклами да се виждат и колко да струват.

В основата на аргумента на Ad Tech Collective Action е твърдението, че Google злоупотребява с позицията си на пазара, като насърчава собствените си продукти и услуги пред тези на конкурентите.

„Това е решение от голямо значение за жертвите на антиконкурентното поведение на Google в областта на рекламните технологии. Сега Google ще трябва да отговаря за своите практики в пълен съдебен процес на дата, която ще бъде определена“, заяви Клаудио Полак, партньор на Ad Tech Collective Action.

Оливър Бетел, правен директор в Google, нарече иска „спекулативен и опортюнистичен“, като добави, че технологичният гигант ще му се „противопостави енергично“.