Най-добри маркетингови канали за задържане на клиенти

Няма универсален подход към маркетинга за задържане, който да работи за всички, ето няколко, които трябва да имате предвид.
Най-добри маркетингови канали за задържане на клиенти
Източник: AntsPath.com

Няма универсален подход към маркетинга за задържане, който да работи за всички. Всеки бизнес (в зависимост от своя глас, индустрия и целеви пазар) ще намери по-добър успех на конкретни канали.

Ето няколко, които трябва да имате предвид, когато изграждате своята маркетингова стратегия за задържане:

 • Имейл: Имейлът е един от малкото канали за включване. Вашите клиенти ви дават своя имейл адрес и поставят отметка в квадратче (или трябва), за да потвърдят, че искат вашите съобщения. След това можете да използвате техния имейл, за да продължите с разговори 1:1, възможности за надценка и други.
 • PPC: Рекламите с плащане на щракване са един от начините да пренасочите клиентите си. Например, ако клиент купи добавка от 30 порции от вашия бизнес, може да започнете да му изпращате реклами за същия продукт (или подобни продукти) 30 дни след като е получил първата си покупка.
 • SMS: SMS е друг маркетингов канал за задържане само за включване. Той има по-висок процент на отваряне от имейла, но повечето потребители пазят телефонните си номера повече от имейл адресите си. Така че, когато клиент ви даде номера си, отнасяйте се с него с уважение – може да ви бъде от полза цял живот, ако го използвате правилно.
 • Социални медии: Социалните медии са за изграждане на взаимоотношения. Използвайте профилите си в социалните медии, за да превърнете съществуващите си клиенти в последователи и вашите последователи в верни на марката.
 • Насочени известия: Насочените известия могат да бъдат чудесен начин да напомните на клиентите си да посетят отново приложението ви или да направят повторна покупка. Използвайте ги пестеливо, за да предотвратите дразненето на клиентите си и загубата на привилегии за уведомяване.
 • Похвали или награди: Какъв по-добър начин да се свържете отново с ваш клиент и да го зарадвате с нещо позитивно и физическо? Винаги е добре да оставите някакъв реален и ефектен знак или отпечатък на своите лоялни клиенти, така те се чустват специални и няма да ви напуснат. Добър начин би бил да им изпратите публично някаква похвала, но не просто отзив или комплиемнт, а нещо стойностно, което за вас има парична стойност или еквивалент. Ето това е знак, че този клиент е специален и той ще се върне при вас с отворен портфейл.

Какъв е добър процент на задържане в маркетинга?

Конкретен и точен отговор на този въпрос няма, но вие си знаете, че това работи и клиента идва отново, нали?

Въпреки, че не трябва непременно да се отнасяте към тези числа като към евангелие, ето няколко индустриални показателя, които да ви дадат представа за добър процент на задържане на клиенти в маркетинга:

 • Повечето индустрии могат да очакват средно под 20% задържане за 8 седмици.
 • Индустриите на SaaS и електронната търговия могат да видят над 35% процент на задържане за 8 седмици.
 • Медийните или финансовите индустрии могат да достигнат над 25% процент на задържане за 8 седмици.

Ползите от маркетинга за задържане

Може ли парите ви да бъдат похарчени някъде другаде и под друга форма за клиенти?

Отговорът отново не е константен, зависи от бизнеса, продукта, услугата и от момента.

Ако сте съвсем нов бизнес с малко или никакви клиенти, искате да дадете приоритет на намирането на клиенти. Въпреки това, след като купувачите започнат да се появяват, вие не искате да вземете парите им и да ги загубите с бъдещия им бизнес с вас – искате да направите всичко възможно, за да насърчите повторните покупки и лоялността към марката. Ето къде идва силата на  маркетингът за задържане.

Ето няколко предимства, които можете да очаквате да видите от маркетинга за задържане:

 1. По-евтин маркетинг: Трудно е да се намерят нови потенциални клиенти. Но ако предишният ви клиент вече ви е дал своя имейл адрес или телефонен номер, ремаркетингът и запазването на бизнеса му е лесно – повече от половината работа е свършена.
 2. Дългосрочни взаимоотношения с клиентите: 77% от потребителите казват, че са поддържали отношения с марки от поне 10 години. Помислете за това. Носите ли същата марка обувки, които сте носили в гимназията?
 3. По-висока възвръщаемост: 61% от потребителите правят всичко възможно, за да купуват от марки, на които са лоялни, а 60% признават, че правят по-често покупки от тях.
 4. Маркетинг от уста на уста: 75% от лоялните клиенти ще рекламират вашия бизнес вместо вас, като препоръчват вашите продукти на своите приятели и семейство.