Според АИКБ скокът на минималната заплата увеличи сивия сектор, смятат работодатели

Хората които са с най-ниска квалификация, биват изтласквани по принуда в сектора на недекларираната заетост, което си е сива практикa
Според АИКБ скокът на минималната заплата увеличи сивия сектор, смятат работодатели
/ Източник: Euronews Bulgaria

Когато минималната работна заплата се определя административно, а сега имаме и приет закон, който се надявам следващото Народно събрание да отмени, то тогава една част от хората, онези, които са с най-ниска квалификация, биват изтласквани по принуда в сектора на недекларираната заетост, което си е сива практика“.

Така д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), коментира в ефира на Euronews Bulgaria практиките в т. нар. „сив сектор“ в икономиката на страната.

По думите на Ангелова браншовете, в които е най-засегнат този сектор са туризъм, строителство, земеделски дейности, полагане на грижи у дома.

Защо така не бива да се прави? Крадем от нашите пенсии, като не внасяме осигуровки, крадем от здравето, от образованието, хората не вярват в държавата, обясни тя.

„Можем да кажем, че има леко увеличаване на работата без договор или с частичен - нещо, което очаквахме в непропорционалния ръст на минималната работна заплата“, каза Ангелова.