От 30 до 40% от българите получават заплата си в плик

Над 90 процента от младите са склонни да се включат в сенчести икономически практики
От 30 до 40% от българите получават заплата си в плик
Източник: БТА

Около 30-40 процента от българите получават пари в плик. Това каза пред БТА доц. д-р Люба Спасова от Институт по философия и социология при Българската академия на науките (ИФС – БАН), която отчете резултатите от научно-изследователски проект на тема „Факторна детерминираност на „икономиката в сянка“ в представите на българското общество“. Резултатите от проекта се представят на научна конференция в БАН.

Разбира се, не всички практики, защото те са най-различни, са на това ниво, но доплащането „на ръка“ се споделя от около 30-40 процента, което е изключително висок процент

“, добави тя. Доц. Спасова посочи, че тези хора декларират официално част от сумата, докато останалата я получават в плик.

Доц. Спасова уточни, че разпространеното мнение е, че работодателят е този, който инициира този процес с цел спестяване на данъци, но това се подкрепя и от работника. Също разпространено мнение е, че и за двете страни така е по-добре. Някои от хората обаче са споделили за случаи, когато това се прави и под натиск от страна на работодателя.

Тя изтъкна, че една от най-сериозните причини за съгласието от страна на работника за получаването на пари в плик е високата бедност, както и рискът от безработица.

Част от практиките лесно биха могли да бъдат идентифицирани и заловени, но когато влязат от Инспекцията по труда, те не могат да установят плащането в плик, защото това остава между двете страни, които са се договорили

, заяви още доц. д-р Спасова.

Забелязва се, че над 90 процента от младите са склонни да се включат в сенчести икономически практики, допълни тя. Според нея трябва да се въведе образование, което да научи хората на техните права и задължения.