Рекордно ниски цени на жилищата в Германия

Цените на жилищните имоти са спаднали с 9,9% на годишна база
Рекордно ниски цени на жилищата в Германия
Източник: Euronews

Цените на жилищните имоти в Германия са се понижили най-рязко от началото на събирането на данни през 2000 г ( около 9,9% на годишна база), като в по-големите градове спадът е по-силен, според правителствени данни за второто тримесечие на годината. Това се дължи най-вече на високите лихвени проценти и нарастващите разходи за материали са се отразили на пазара на имоти в най-голямата европейска икономика.

Цените са намалели с 1,5% за тримесечието, като в по-големите градове спадът е по-силен, отколкото в по-слабо населените райони.

В градове като Берлин, Хамбург и Мюнхен цените на апартаментите спадат с 9,8%, а цените на еднофамилните и двуфамилните къщи - с 12,6% на годишна база.

В продължение на десетилетие ниските лихвени проценти подхранваха бума на недвижимите имоти на най-големия европейски пазар за инвестиции в недвижими имоти. Рязкото покачване на лихвите и увеличаването на разходите за строителство сложиха край на този подем, като доведоха до фалит редица строителни предприемачи, тъй като сделките бяха замразени, а цените спаднаха.

Руснаците продават интензивно имотите си у нас

Разрешенията за строеж на апартаменти в Германия са намалели с 31,5% през юли спрямо предходната година, съобщи статистическата служба в понеделник, докато цените на строителството са се повишили с почти 9% на годишна база.

Германия има за цел да строи по 400 000 апартамента годишно, но трудно постига тази цел. В средата на септември Германската асоциация на жилищната индустрия (GdW) алармира за ситуацията и призова за правителствена подкрепа за строителните компании.

Кризата в строителството в Германия се задълбочава с всеки изминал ден и все повече достига до средата на обществото

, се казва в изявление на GdW, която представлява около 3000 жилищни компании в цялата страна.

Едва 7% от имотите у нас са застраховани, но има завишен интерес.

GdW призова за намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) на 7% от сегашните 19% за достъпни наеми и за отпускане на държавни заеми с 1% лихва в подкрепа на компаниите.

Германският кабинет планира да представи пакет от мерки за подпомагане на отрасъла до края на месеца, след като обяви планове за насърчаване на строителния сектор, включително намаляване на регулаторните и бюрократичните изисквания.