Европейската централна банка запазва лихвените проценти, но отхвърля възможността за бъдещи намаления

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви на пресконференция, че икономиката на еврозоната е слаба, но подчерта, че ценовият натиск остава силен и може да се засили допълнително, ако конфликтът в Близкия изток повиши енергийните разходи
Европейската централна банка запазва лихвените проценти, но отхвърля възможността за бъдещи намаления

В четвъртък Европейската централна банка остави лихвените проценти без промяна, като прекъсна безпрецедентната серия от 10 последователни повишения и настоя, че всякакви разговори за намаляване на лихвите са преждевременни.

От юли 2022 г. насам ЕЦБ повиши лихвените проценти с общо 4,5 процентни пункта, за да се пребори с неконтролируемия ръст на цените, но миналия месец намекна, че ще направи пауза, тъй като рекордно високите разходи по заемите започват да се отразяват на икономиката.

Ценовият натиск най-накрая отслабва и за една година инфлацията е намаляла повече от два пъти, докато икономиката се е забавила дотолкова, че е възможно да се стигне до рецесия. Това засили пазарните залози, че повишаването на лихвените проценти е приключило и следващият ход на ЕЦБ ще бъде понижаване.

"Трябва да бъдем стабилни. Това е решението от днес: Лагард добави, че всякакви дискусии за това, къде биха могли да се движат лихвените проценти в бъдеще - включително спекулации за намаляване на лихвите - са преждевременни.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви на пресконференция, че икономиката на еврозоната е слаба, но подчерта, че ценовият натиск остава силен и може да се засили допълнително, ако конфликтът в Близкия изток повиши енергийните разходи.

"Трябва да бъдем стабилни. Това е решението от днес: Лагард добави, че всякакви дискусии за това, къде биха могли да се движат лихвените проценти в бъдеще - включително спекулации за намаляване на лихвите - са преждевременни.

"Понякога бездействието е действие. Решението за провеждане е значимо", каза тя и добави, че то е било взето единодушно.

В речта си в Атина, където за първи път от 15 години насам се проведе заседание на политиците от ЕЦБ, Лагард заяви, че е ясно, че въведените досега повишения на лихвените проценти оказват голямо въздействие върху икономиката, като потискат най-вече банковото кредитиране.

Първоначално еврото се понижи спрямо щатския долар, след което намали част от спада си и последно се търгуваше с 0,2% по-ниско от 1,0544 долара. Доходността на облигациите в еврозоната се понижи, както и спредът между доходността на италианските и германските 10-годишни облигации.

С решението от четвъртък депозитната лихва на ЕЦБ остава на рекордно високото ниво от 4%, а основната лихва - на 4,5%.

Решението за запазване на лихвените проценти вероятно ще затвърди очакванията, че най-големите централни банки в света, включително Федералният резерв на САЩ, по същество са приключили със затягането на политиката след безпрецедентната поредица от синхронизирани повишения.

Това вероятно ще измести фокуса на пазара върху това колко дълго лихвите трябва да останат на сегашните си високи нива - сложна задача, тъй като инвеститорите залагаха на следващия ход на ЕЦБ, който ще бъде намаление още през юни, а до октомври следващата година ще бъдат направени две пълни промени - срок, който някои от създателите на политиката смятат за нереалистичен.

Перспективите пред икономиката изглеждат все по-несигурни, което застрашава така нареченото "меко приземяване".

Промишлеността е в рецесия, показателите за нагласите са насочени на юг, потреблението е приглушено и дори пазарът на труда е започнал да се свива - всичко това предполага свиване през втората половина на 2023 г.

"Икономиката вероятно ще остане слаба до края на тази година", каза Лагард. "Но с по-нататъшното понижаване на инфлацията, възстановяването на реалните доходи на домакинствата и засилването на търсенето на износ от еврозоната, икономиката би трябвало да се засили през следващите години."

Инфлацията в еврозоната, която през септември възлезе на 4,3%, се очаква да намалее до около 3,1% през октомври, когато ще бъдат публикувани предварителните данни през следващата седмица. Това остава доста над официалната цел на банката за инфлация от 2%