Днес във Варна започва фестивалът Moving Body

Събитието, чието основно послание е „Начинът, по който се движим има значение“ отново ще срещне публика, артисти, критици и журналисти с най-новото от света на движенческите изкуства.
Днес във Варна започва фестивалът Moving Body
Източник: Hype Communication

Фестивалът Moving Body се провежда за осми пореден път във Варна между 7-ми и 9-ти юли. Инициативата започва като фестивал за съвременен танц, за да придобие днес едни много широки измерения, в които артисти от цел свят изследват движението като проява на духа, креативността и проводник на послания. Как се движим? Какво ни кара да се движим? Към какво се движим? Как да се превърнем от индивидуално тяло в колективно, оформяйки бъдещето? Как се движим по време на катастрофа? – това са само чат от въпросите, които фестивалът си поставя задача да изследва, навлизайки много отвъд чистия танц и стигайки до проекти, които по-точно бихме могли да определим като представители на движенческите изкуства.

Осмото издание на Moving Body включва прожекции на международна селекция от късометражни филми за 2023 г., работилница за танц и кино с международни ментори; дискусии с местни и международни журналисти, режисьори, хореографи и други специални гости на фестивала, както и изпълнения на живо на най-новите произведения на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, както и на Жана Пенчева в сътрудничество с варненския музикант Цветан Момчилов. 

Изключителна работа е свършена при подбора на филмите за прожекциите с танц на екран. В трите фестивални вечери на екран ще бъдат показани 13 танцови филма, създадени от артисти от 9 нации, сред които САЩ, Франция, Обединено кралство, България и др. Макар темите да изглеждат на пръв поглед много различни - от анти-капиталистически утопии, вътрешни походи на човека за възстановяване след трагични лични събития, оптимистични истории за това, че "с хората се живее", през тотално себеотдаване и себезаличаване от любов. Различни и все пак сходни истории, усилващи през себе си жужащия във всякакви посоки свят, създавайки от индивидуално, някакво специфично колективно съзнание и тяло. Със сигурност селекцията ще е любопитна както за запалените любители на кинематографията, така и за зрителите на сценични и танцови изкуства.

Представленията ще могат да бъдат видяни на 7 и 8 юли в The Center, a Прожекциите на късометражните танцови филми ще се провеждат във всяка от фестивалните вечери (7-9 юли) от 21:30ч. в Рубик Арт Център срещу Морска администрация. В последната фестивална вечер (9-ти юни) публиката ще може да се потопи във VR преживяване, да участва в разговори с режисьорите и да закрие фестивала с прожекции и парти.

Дейностите на Moving Body 2022-2023 се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата , Национален фонд „Култура“ и Фонд Култура Варна на Община Варна.