Ще криминализира трансфера на информация и данни от чужди компании Китай?

Проучването на консултантските фирми, както и ограниченията върху чуждестранния достъп до китайска информация през последните месеци, доведоха до безпокойство в бизнес кръговете.
Ще криминализира трансфера на информация и данни от чужди компании Китай?
Източник: Ройтерс

Европейският съюз обяви, че репресиите в Китай срещу консултантските фирми „не са добра новина“, след като китайските държавни медии прогнозираха, че властите ще засилят действията на правоприлагащите органи за защита на националната сигурност, информира Ройтерс.

Предполага се, че Китай е готов да разшири своя закон за контрашпионажа с по-широко определение за шпионаж, което може да криминализира трансфера на информация и данни, уточнява агенцията.

Хорхе Толедо Албинана, посланикът на ЕС в Китай, изразява загрижеността си относно неотдавнашните китайски разследвания на консултантски компании, които според държавните медии са имали за цел да спрат кражбата на държавни тайни и информация в чувствителни области, включително отбраната и технологиите.

„Последните новини за репресиите срещу консултантските компании не са добри новини“, заявява Албинана, цитиран от Ройтерс. По думите му засиленият закон за кибершпионажа „не е много благоприятен“ за стремежа на Китай да се отвори за повече чуждестранни инвестиции. Пекин обяви, че приветства чуждестранните инвестиции, стига фирмите да спазват неговите закони.

Проучването на консултантските фирми, както и ограниченията върху чуждестранния достъп до китайска информация през последните месеци, като например до доставчика на финансови данни Wind Information Co, доведоха до безпокойство в бизнес кръговете.

Това е част от по-широка тенденция в затягането на контрола на Китай върху чувствителната информация, особено в светлината на продължаващото напрежение между Китай и Съединените щати. Репресиите срещу консултантските фирми могат да се тълкуват като предупреждение към чуждестранните компании, опериращи в Китай, което подчертава необходимостта предприятията да преоценят своите практики за обработка на данни и мерки за сигурност.

, казва Ани Чаудхури, главен изпълнителен директор на платформата за сигурност на данните Dasera.

В понеделник вечерта държавната телевизия CCTV излъчи 15-минутен репортаж за консултантската фирма Capvision Partners, в който се казва, че е приела проекти от задгранични компании за получаване на информация, включително „държавни тайни и разузнаване“ за чувствителни сектори, включително отбраната и модерните технологии.

 „Някои от тези предприятия имат близки отношения с чужди правителства, военни и разузнавателни агенции“, изтъква CCTV.

Органът за държавна сигурност и други органи ще засилят правоприлагането срещу дейности, които застрашават националната сигурност, като например незаконни консултации

, отбелязва държавният Global Times. Изданието посочва, че много задгранични институции са използвали консултантски фирми, за да откраднат „държавни тайни и разузнаване“.

Някои наблюдатели твърдят, че проверката е отмъщение за опитите на САЩ да задушат достъпа на Китай до модерни технологии, включително полупроводници, които станаха жертва на множество санкции, наложени на китайски фирми и организации. Съществува особена загриженост, че промените в закона за борба с шпионажа от 1 юли могат да обхванат повече компании. При ревизиите всички документи, данни, материали и вещи, „свързани с националната сигурност и интереси“, ще бъдат защитени като държавна тайна.