Притеснително точна прогноза на Карл Сейгън от 1995 г. за бъдещето на Америка

Преди повече от 25 години д-р Карл Сейгън прави едно изключително точно предсказание за бъдещето.
Притеснително точна прогноза на Карл Сейгън от 1995 г. за бъдещето на Америка

Преди повече от 25 години д-р Карл Сейгън прави едно изключително точно предсказание за бъдещето. На практика той предрича възхода на големите компании, дезинформацията и Twitter астрологията.

Любимият на всички астрофизик и популяризатор на науката Карл Сейгън е известен с това, че представя сложни идеи с истинска страст и поетичност - така, както никой друг. Той обаче има и някои доста интересни прозрения за човечеството.

През 1995 г. Сейгън публикува книга, наречена „Свят, населен с демони“. В нея той обяснява как научният метод е успял да „освети“ и най-мрачните кътчета във Вселената. Същевременно обаче астрофизикът предупреждава за опасностите от псевдонауката и научната неграмотност и окуражава читателите да развиват критичното и скептичното си мислене. 

В един конкретен абзац от нея, който периодично разбунва духовете в интернет, Сейгън представя своята изключително песимистична и смущаващо точна визия за САЩ, а и не само...

Прогнозата му е, че хората, отчаяни от безсилието си да въздействат върху политиката, която касае всички сфери от живота им, с отслабено критично мислене ще се обръщат все повече към суеверията и псевдонауката, неспособни да направят разлика между това, което те кара да се чувстваш добре и това, което е вярно. 

Ето какво гласи откъсът: 

Науката е нещо повече от натрупани знания. Тя е начин на мислене. Имам лошо предчувствие за тази Америка, в която ще живеят моите деца и внуци - когато Съединените щати ще бъдат икономика от услуги и информация; когато почти всички ключови производства ще са преместени в други страни; когато огромната технологична мощ ще бъде концентрирана в ръцете на малцина и нито един представител на обществените интереси няма да може дори да се докосне до проблемите; когато хората ще са загубили способността да контролират съдбата си и да задават на управляващите осведомени въпроси; когато всеки ще е сграбчил своя кристал и нервно ще прелиства хороскопа си; когато - лишени от критичното си мислене и неспособни да правим разлика между истината и това, което ни кара да се чувстваме добре - ще се плъзнем, почти без да забележим, назад към суеверията и тъмнината.

  • Текстът е от книгата „Свят, населен с демони“ (Науката като свещ в мрака) 1995 г.
  • превод: Маргарит Дамянов
  • ИК Бард 2009 г.

И така, знаел ли е Сейгън нещо повече за обществото през 1995, което точно да може да предвиди какъв ще е животът след едно-две поколения или ние сме склонни да виждаме твърде много в него?

Странното е, че начинът, по който тълкуваме този тип предвиждане има много общо с начина, по който тълкуваме хороскопите - една от най-честите мишени на Сейгън.

Хороскопите нямат нищо общо с реалността, но много общо с факта, че хората виждат това, което искат да видят. Въпреки че можем да бъдем песимистични за бъдещето на обществото като цяло, хората обикновено са доста оптимистични за собствените си индивидуални планове за бъдещето. Това е еволюционна тактика за оцеляване - нещо, от което хороскопите директно се възползват. Те ни карат да се чувстваме добре. Затова обръщаме внимание само нещата, които съвпадат и игнорираме всичко, което не се отнася за нас.

Но подобно нещо се случва и когато попаднем на плашещо точно предвиждане за бъдещето. Част от когнитивното изкривяване, което всички хора споделяме, е че ни привличат детайли, които потвърждават съществуващите ни убеждения. Тълкуването говори много повече за този, който го прави, отколкото за написаното.

И въпреки това, трябва да отдадем дължимото на Сейгън за тази мрачна, но доста прозорлива прогноза за нашето близко бъдеще, а дори и настояще. Нека все пак да се надяваме, че не сме загубили силите да изплуваме от тези мътни води.